Hloh

22.09.2021

HLOH OBECNÝ

Crataegus Oxyacantha

Možná jste si také všimli krásných červenými plody obsypaných hlohů. Letos jsou hlohy obzvláště vydařené. Tedy alespoň v místech, kde se pohybuji. Příroda je velmi moudrá a vytváří přesně to, co potřebujeme a hloh obecně je považován za velmi léčivý a prospěšný zejména pro srdce. Zdá se tedy, že potřebujeme léčit naše srdce. Příroda tak patrně reaguje na zvyšující se problémy se srdcem a záněty srdečního svalu.

Hloh je strom, který roste převážně v mírném pásmu na křovinatých stráních, kamenitých svazích a na okrajích lesů. Na jaře kvete bíle a pro účinnou látku sbíráme jak jeho květy, tak listy a na podzim i plody, které lze upotřebit i na marmeládu.

Rostlina obsahuje flavonoidy, triterpenové deriváty, třísloviny a saponiny, karoteny, pektiny a vitaminy C a B. Hloh má zklidňující účinek na nervy, je účinný proti kornatění tepen a snižuje tlak. Hloh přispívá k doléčení infarktu myokardu a anginy pectoris.

Nejúčinnější je tinktura z květů, která se vyrábí tak, že nasušené kvítky zalijeme alkoholem a 14 dní necháme stát. Nyní je vhodné sušit plody. Ze sušených plodů připravujeme odvar tak, že polévkovou lžíci vaříme asi 10 minut v 0,5 l vody. Sušíme i listy, které se sbírají od června do září, takže stále je možné je sbírat. Z listů se připravuje odvar - zalijeme horkou vodou a po 15ti minutách scedíme.

Zde je recept na čaj proti kornatění tepen (z herbáře Jaroslavy Bednářové). Potřebovat budeme:

30g listu hlohu

20g krušinové kůry

10g nati rosnatky

10g kořene lékořice

10g listu jahodníku

Čajovou lžičku směsi vaříme asi 10 minut, nechám vychladnout, přecedíme a můžeme popíjet.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky