Jaterní elixír - recept

Jaterní elixír podle receptury Hildegardy z Bingenu je velmi silným a účinným detoxikačním prostředkem, který, podle Hildegardiných slov, odvádí hnilobu z vnitřních orgánů, zejména jater a střev. Likviduje plísně, které mohou být příčinou mnoha potíží, zejména ekzémů. Nejvhodnějším obdobím pro očistu jater je jaro a předjaří. Užívat lze tento elixír ale po celý rok.
Kdy je tedy elixír vhodný?
- zvýšený cholesterol
- špatné jaterní testy
- exémy
- cukrovka
- plísně
- únava a malátnost
Co elixír obsahuje?
Hildegardin jaterní elixír obsahuje geniální kombinaci velmi účinných rostlinných složek. Základem je vinný ocet a silný česnekový výluh. Dále je zde kvalitní poctivý český med a rostlinné poklady jako je pampeliška, skořice a černý pepř. Podívejme se ve zkratce na to, jaké účinky tyto jednotlivé složky mají.
Vinný ocet je výborným přírodním prostředkem, je silně zásaditý a likviduje bakterie, viry, plísně. Má příznivé účinky na trávení, zklidňuje průjmy. Účinně pomáhá zklidnit migrénu, potlačuje také bolesti v krku a je vhodný na různé druhy kožních problémů, mykózy a je vhodné ho mazat i na štípance, zejména kvůli protiparazitálním účinkům.
Česnek byl ve starověku pro své účinky považován za posvátný. Sloužil a slouží jako perfektní dezinfekce. Působí proti bakteriím, virům, plísním a parazitům. Obsahuje vitamíny A, B, C, látky jako selen a jód. Prospívá srdci, snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi. O léčivých účincích česneku by se dala napsat celá kniha. Hildegarda ho používala hlavně pro jeho dezinfekční a antiseptické vlastnosti.
Med je jednou z nejkomplexnějších potravin se širokou škálou živin. Hildegarda přidává med prakticky do každého ze svých lektvarů. Med je přirozeně antibakteriální, dokáže likvidovat bakterie, houby, parazity, viry a některé typy rakovinných buněk.K unikátním vlastnostem medu patří obsah prebiotik a probiotik. Je naprosto zázračným léčivým prostředkem s mnoha prokázanými léčivými účinky. Posiluje imunitmní systém a je zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obahuje také četné sloučeniny s antioxidačními účinky. Tím brzdí proces stárnutí a brání degenerativním onemocněním. Cukry obsažené v medu také napomáhají dobrému vstřebávání vápníku. Med má pozitivní vliv na spánek.
Pampeliška je jedna z bezkonkurenčně nejprospěšnějších bylin, které nám příroda poskytuje, a to úplně celá - květy, stvol, listy i kořeny. Má prokazatelné léčivé účinky na játra, léčí záněty jater a reguluje činnost žlučníku. Celkově působí pozitivně na trávicí ústrojí, čistí žaludek a napomáhá trávení. Je také velmi účinná při cukrovce a celkově napomáhá metabolismu.
Skořice je u nás hojně využívána jako koření do zejména sladkých pokrmů. Málokdo však už ví, že má léčivé účinky na mnohé neduhy. Podporuje funkci mozku a je vhodnou prevencí proti Alzheimerově nemoci. Pomáhá v boji proti bakteriím, virům a plísním. Zlepšuje trávení a pomáhá léčit cukrovku. Skořice má pozitivní účinky na tlusté střevo a společně s medem chrání žaludek před vznikem žaludečních vředů. Zabraňuje zvyšování hladiny cholesterolu, je účinná při hubnutí.
Pepř je plodem Pepřovníku černého a pochází z Indie. Má celou řadu léčivých účinků. Podobně jako skořice má zahřívající účinky a podporuje srdce a krevní oběh. Je silným detoxikantem, stimuluje trávení a působí rovněž jako afrodiziakum.
Co na elixír potřebujete?
80 gramů česneku - 2 palice
130 gramů medu
2 lžíce pepře celého černého tj. cca 20 gramů
4 lžíce mleté skořice tj. cca 20 gramů
1litr vinného octa
pampeliška 30 gramů
Jak elixír vyrobit?
1) Nejprve naložte oloupaný česnek do litru octa na cca 10 dní, mělo by být za přibývajícího měsíce
2) Přeceďte česnek z výluhu - česnek vyhoďte, výluh uveďte do varu
3) Do vařícího výluhu přidejte postupně všechnu pampelišku, jak listy, tak nať a všechen med - vařte 5 minut
4) Po 5ti minutách přidejte skořici a po minutě pepř
5) Vařte ještě 10 minut
6) Vypněte, nechte dalších 10minut odstát a pak slijte a přeceďte, aby tekutina byla čirá
7) Uzavřete do sterilních lahviček
Jak elixír užívat?
3 x denně 1 čajová lžička před jídlem