Muškátovník vonný je neopadavý strom, dosahující výšky až 15
metrů. Roste nejčastěji ve vlhkých tropických oblastech jihovýchodní Asie, na Tajwanu,
Indonésii, Malaysii, Indii, na Srí lance a v Jižní Americe. Název
muškátovníku pochází z názvu arabského města Maskat (v dnešním
Omanu), kde se Muškátovník pěstoval a odkud se dostal s arabskými
obchodníky do Evropy, kde první zmínky jsou z 11. století. Používal se
zejména při výrobě piva a pochutin. Má voňavé bledě žluté voskovité květy.
Plodem jsou bobule, které obsahují semeno - tomu říkáme muškátový oříšek.
Míšek, který semeno obklopuje, se suší a označujeme ho jako muškátový květ. Muškátovník vonný obsahuje velké množství silice
(terpinen, alfaterpineol, dimetoxyfenol, eugenol, methyleugenol, sabinen,
elemicin, pinen, kamphen, p-cymen, myristicin, safrol, felandren, limonen, myrcen),
dále driváty terpenů (linalool, geraniol,terpineol) a fenylpropanů, obsahuje
tuky, steroidy, lignany a polysacharidy (škrob).
Muškátovník vonný se nejčastěji užíval k léčbě chorob
souvisejících s trávením, léčbě průjmu, plynatosti, ke zmírnění zvracení, mírní
nechutenství a stimuluje chuť k jídlu. Používá se při léčbě ledvinových
onemocnění. Velmi ulevuje od bolestí, v muškátovníku obsažené látky
podporují dobrý stav kloubů a svalů. Je proto vhodný při bolestech způsobených
zánětem, také k lokální léčbě zánětlivých chorob a revmatických bolestech
či bolestech zubů. Zde se používá odvar, který se vmasíruje na bolestivé
místo, lze zapracovat i do mastí.
Muškátovník je ovšem také silný halucinogen a je možné si
jím přivodit symptomy podobné deliriu tremens či se dokonce při neuvážené
konzumaci otrávit. K vážné intoxikaci dochází po požití 4-5ti gramů
mletého muškátového oříšku, toxická je látka zvaná myristicin, která je
v malém množství obsažena i v kopru a petrželi. Tato látka také
funguje jako přirozený insekticid a akaricid (pesticid k hubení roztočů).
Podle Hildegardy má v sobě muškátový oříšek velké teplo
a dobrou kombinaci svých sil. Pokud ho člověk konzumuje, otevírá mu oříšek
srdce, čistí smysly a přináší zdravý rozum.
"Vezmi muškátový oříšek, stejnou měrou skořici a trochu
karafiátu (hvozdíku) a rozdrť je na prášek. Poté udělej z tohoto prášku,
strouhanky a trošky vody malé koláčky a jez je často a to zmírní hořkost v srdci
a v tvých smyslech a otevře tvé
srdce a tvé otupělé smysly a udělá tvého ducha šťastným a vyčistí tvé smysly,
zmírní všechny škodlivé šťávy, co v sobě máš, uzdraví tvou krev a udělá tě
silným." (Hildegaard von Bingen, Heilkraft der Natur, Physica, Christiana
Verlag Stein am Rhein, 2005).